Länsimainen yhteiskunta on perustunut ylikorostetusti vasempaan aivopuoliskoon ja se on johtanut haasteisiin - kestävä ihmisyys vaatii tasapainoa
Miten ymmärrys aivopuoliskojen eroista, maapallon epätasapaino ja yhteiskunnalliset haasteet liittyvät toisiinsa?
Vasen ja oikea aivopuolisko ovat erikoistuneita erityyppiseen tiedonkäsittelyyn. Aivopuolet tarvitsevat toisiaan eikä jako ole itsestäänselvä, mutta sitä voi käyttää paitsi konkreettisesti, myös metaforisesti kuvaamaan sitä epätasapainoa, joka länsimaisessa yhteiskunnassa vallitsee.
Vasen aivopuolisko on keskittynyt terävän fokuksen huomioon, yksityiskohtiin, selkeyteen, ei kontekstissa olevaan tietoon ja yleistyksiin maailmasta. Rationaalinen ja lineaarinen ajattelu, selkeäkielisyys ja konkreettinen maailma korostuvat tässä aivopuoliskossa. Henkisemmissä perinteissä tämä puoli nähdään maskuliinisena aivopuoliskona (ihmisen sukupuolesta riippumatta).
Länsimaisen yhteiskunnan palvomat asiat - byrokratia, teknologia, tehokkuus, tiedeuskovaisuus ja pyrkimys jatkuvaan kasvuun ovat ilmiselvästi vasemman aivopuoliskon dominoivia.
Voisi myös sanoa että Suomen insinööri- ja sääntöhenkisessä yhteiskunnassa tämä aivopuolisko on erityisen korostunut.
Oikea aivopuolisko sen sijaan on laajemmin kokonaisuuksia tarkkaileva. Tämä näkyy myös eläinkunnassa - lintu käyttää vasenta aivopuoliskoa yksittäisen jyvän noukkimiseen maasta, kun taas oikealla aivopuoliskolla se koko ajan tarkkailee ympäristöään mahdollisten muutosten varalta.
Oikeassa aivopuoliskossa elää avoimuus, yksilöllisyys, elävyys ja jatkuva muutos. Oikea aivopuolisko ymmärtää asioita kehollisesti, emotionaalisesti ja ilman kieltä sekä erilaisten asioiden yhteyksiä laajemmassa kontekstissa. Myös intuitio ja mystisiltä tuntuvat kokemukset, kuten ajattomuus, korostuvat oikeassa aivopuoliskossa.
Tämän aivopuoliskon ominaisuuksia mielletään usein feminiiniseksi eikä olekaan vaikeaa vetää johtopäätöstä, että naisten alistettu asema viimeisten tuhansien vuosien aikana saattaa olla yhteydessä siihen, että oikean aivopuoliskon maailmaa pidetään helposti vähäpätöisempänä kuin vasemman: tunteet, kehollisuus ja kokemuksellinen ymmärrys maailmasta eivät nauti niin suurta suosiota tai uskottavuutta kuin tarkkaan mittaamiseen perustuva maailmankuva.
“Intuitiivinen mieli on pyhä lahja ja rationaalinen mieli uskollinen palvelija”
Einstein on sanonut aikoinaan “intuitiivinen mieli on pyhä lahja ja rationaalinen mieli on uskollinen palvelija”. Intuitiotutkijoidenkin mielestäkin rationaalinen päättely perustuu intuitiiviselle tiedonkäsittelylle. Yleisissä mielikuvissa osat ovat kuitenkin kääntyneet yhteiskunnassamme ja palvelijaa - rationaalista mieltä - pidetään ykkösjalustalla.
Tässä kohdassa pitää muistuttaa, että molempia aivopuoliskoja tietysti tarvitaan mahdollisimman hyvään yhteistyöhön, mutta kyse on ennen kaikkea tasapainosta. Ja koska maailmamme on monessa kohtaa epätasapainoinen esimerkiksi kun katsoo mihin tilaan maapallomme on mennyt, voidaankin kysyä - millä tavalla tämä heijastaa länsimaisen ihmisen sisäistä epätasapainoa eri aivopuoliskojen toimintojen arvostuksen suhteen.
Miten palautetaan tasapaino?
Kun lähtee katsomaan maailman ja yhteiskunnan tilaa tästä näkökulmasta, alkaa esimerkkejä epätasapainosta nähdä kaikkialla. Lääketieteessä arvostetaan täsmällisen diagnoosin antamista ja täsmälääkkeen löytämistä (vasen aivopuolisko) juurisyiden sekä mielen, kehon ja ympäristön yhteyden ymmärtämisen sijaan (oikea aivopuolisko). Saati sitten että ymmärrettäisiin sanattomien kohtaamisten merkitys paranemisessa, jonka vaihtoehtoiset hoitomuodot laajasti ymmärtävät (oikea aivopuolisko).
Koulumaailmassa on perinteisesti arvostettu täsmätiedon ulkoaoppimista, kontrolloitua istumista paikoillaan ja rationaalista mielen työskentelyä (vasen aivopuolisko) luovan ja yksilöllisen oppimisen sijaan (oikea aivopuolisko).
Työmaailmassa tehokkuuden ja aikaansaamisen mantra jyllää, tunteet pitää piilottaa ja monet uupuvat (vasen aivopuolisko), kun taas kukoistus vaatisi tasapainoa ja intuitiivinen innovaatiokyky ja luovuus tilaa ottaa yhteyttä oikeaan aivopuoliskoon.
Johtajina arvostamme edelleen tunteettomia, rationaalisia henkilöitä (sukupuolesta riippumatta) ja yhteiskunnan johdosta puuttuvat kehollista viisautta, tunteiden näyttämistä tai elämän jatkuvan muutoksen ja syklisen luonteen ymmärtämistä esiin nostavat johtajat. Viisas johtajuus ymmärtäisi molempien puolten tärkeyden osana tasapainoista elämää.
Länsimaisessa yhteiskunnassa iso osa ihmisiä oppii jo lapsena pois yhteydestä kehonsa ja tunteidensa kanssa sekä pois yhteydestä syvän sisäisen viisauden kanssa - eli pois yhteydestä oikean aivopuoliskonsa kanssa.
Onneksi aivot ovat neuroplastiset eli ne muokkautuvat koko elämän ajan - yhteyttä omaan kehoon, tunteisiin ja intuitioon voi harjoitella. Myös myötätuntoa ja aitoa yhteyttä toisiin ihmisiin voi harjoitella - ja usein tässä prosessissa myös yhteys ja arvostus luontoa kohtaan kasvaa ihan itsekseen.
Kun alamme palauttaa sisäistä tasapainoamme ja alamme yhdessä arvostamaan oikean aivopuoliskon viisautta, voi tasapaino alkaa palautua myös yhteisöissä ja yhteiskunnassa, jossa toimimme - ja kenties silloin on myös helpompi alkaa toimia luontaisesti maapallon hyväksi.
Yhteyttä oikean aivopuoliskon laatuihin ja aivopuoliskojen tasapainoa voi harjoitella erilaisilla menetelmillä, joista yksi on innerdance-työskentely, jossa monikerroksellisen musiikin avulla autonomista hermostoa ja aivotaajuuksia fasilitoidaan kohti syvemmän yhteyden vahvistumista. Oletko kiinnostunut lisäämään intuitiivisuutta, luovuutta ja kehoyhteyttä? Lue lisää työpajoista.
Artikkelin lähteenä ja inspiraationa on toiminut mm. Iain McGilchristin, Asta Raamin ja Steve Taylorin työ sekä satojen intuitiivisten Innerdance-muutosmatkojen fasilitointi ja kokemuksellinen ymmärrys.