7 tapaa, joilla riittävä lepo ja itsemme etusijalle asettaminen tekevät elämästä parempaa
Mitä jos väittäisin, että levänneenä, hermosto turvan tilassa elämä voisi olla täyttymyksellisempää, elävämpää ja menestyneempää? Ihmissuhteet voisivat olla parempia ja perhe- ja työelämäkin antoisampaa? Hellittäminen ja itsensä etusijalle laittaminen on taito, joka kannattaa opetella.
Yhteiskunnassamme vielä tänäkin päivänä vallitseva ”no pain, no gain” -tyylinen sinnittelyn ja tehokkuuden uskomusjärjestelmä aiheuttaa paitsi uupumusta ja haasteita hyvinvoinnille, myös haasteita ihmissuhteille, työlle ja luovuudelle sekä ympäristölle. Moni viettää päivänsä sympaattisen hermoston stressitilassa - jopa vuodesta toiseen.
Erityisesti tämä koskee sinua, jos olet tottunut lapsesta asti olemaan ylisuorittava vastuunkantaja, joka laittaa omat tarpeensa viimeiseksi. Tässä seitsemän asiaa, jotka kohentuvat, kun alat antaa tilaa levolle ja itsellesi.
1) Hyvinvointi ja terveys paranevat
Kroonisesti taistele ja pakene- eli stressitilassa oleva hermosto aiheuttaa terveydellisiä haasteita ja saattaa olla monenkin vaivan ja hyvinvointihaasteen taustalla juurisyynä. Säännöllisesti turvan ja levon tilassa oleva hermosto saa kehomme ja mielemme voimaan paremmin.
2) Ihmissuhteet paranevat
Kun pidämme oman kuppimme täynnä ja opettelemme vastaanottamaan ja ylläpitämään terveempiä rajoja, vedämme puoleemme parempia ihmissuhteita. Ihmissuhteet myös näyttävät hyvin erilaisilta turvan tilassa olevasta hermostosta käsin - reaktiivisuus vähenee ja pystymme helpommin tuntemaan myötätuntoa ja tarkkailemaan asioita lintuperspektiivistä.
3) Luovuus lisääntyy ja työelämä paranee
Jatkuva tehokkuuden ja tekemisen tila tappaa luovuuden ja uudella tavalla ajattelun mahdollisuudet. Tällöin toistamme vain vanhoja (usein epätoimivia) tapoja ja malleja, joilla saamme aikaiseksi vain vanhoja lopputuloksia. Levon ja turvan tilasta asioita saattaa saada aikaiseksi todella nopeastikin toisin kuin puskevasta tekemisen moodista. To do -listakin saattaa näyttää huomattavasti lyhyemmältä palautumisen jälkeen.
4) Teemme parempia päätöksiä ja valintoja
Kun hermostomme on kroonisessa selviytymistilassa, teemme käytännössä päätöksiä pelosta käsin. Tällöin uudet mahdollisuudet saattavat jäädä näkemättä tai emme uskalla valita suuntia tai unelmia, jotka tekisivät elämästämme täyttymyksellisempää. Meidän on levänneenä helpompi tehdä valintoja, jotka ovat parempia paitsi itsellemme, myös läheisillemme ja ympäristölle.
5) Opetamme terveen mallin lapsillemme
Lapset ovat kuin ilmapuntareita, jotka aistivat vanhempansa hermostollisen tilan. Lapsen oireilu saattaa jopa johtua kodin ylivireisestä ilmapiiristä. Levänneenä ja turvan tilassa olevasta hermostosta käsin meidän on helpompi olla parempia vanhempia ja samalla emme siirrä eteenpäin epätasapainoista ylisuorittamisen mallia.
6) Elämä voi muuttua syvästi eläväksi ja täyttymykselliseksi
Miltä tuntuu olla todella syvästi elossa ja tuntea kehosi sykkivän joka solua myöten? Tällainen läsnäolon ja elävyyden tila on mahdollista kokea, vaikka sen olisi lapsuuden jälkeen kadottanut – ja ensimmäinen askel siihen on levon ja tilan palauttaminen elämään.
7) Maapallomme kiittää myös
Jos emme pysähdy kuuntelemaan omia tarpeitamme, saatamme kompensoida tilannetta esimerkiksi ylikuluttamalla, -syömällä tai muilla addiktioilla (joka myös ylisuorittaminen on). Ylläpidämme epätasapainotilannetta, joka isossa kuvassa kertautuessaan vaikuttaa koko planeettamme epätasapainoon. Levänneenä ja turvan tilassa olevasta hermostosta käsin on helpompi tehdä kestäviä valintoja, ja lisäksi parempi yhteys itseen parantaa yhteyttä myös luontoon ja ympäristöömme.
Jos mietit, miten alkaa tuoda elämään lisää lepoa, hermostollista tasapainoa, turvaa ja täyttymyksellisyyttä ja poisoppia epätasapainoisista malleista, hyvä lähtöpiste on Lupa levätä - päiväretriitti sinulle joka kannattele paljon 2.11. Helsingissä.
Päivän aikana saamme vastaanottaa ihanaa palautumista ja hemmottelua äänirentoutusten ja kehollisten läsnäoloharjoitusten muodossa ja käymme myös oivalluttavaa teoriaa mm. hermostosta ja varjoarkkityypeistä. Lue lisää päiväretriitistä täältä.
Ja p.s. Jos ajattelet, ettei lepo ole sinulle tai sinun elämäntilanteessasi mahdollista, tämäkin ajatus saattaa kummuta ylivireisestä hermostosta ja uskomuksesta, joka ei ole totta.